keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Tiesitkö tästä Urho Kekkosen näytelmästä?

Vuonna 2008 arkistojen kätköistä löytyi Kekkosen kirjoittama pienoisnäytelmä "Raittiuslupaus". 16-vuotiaana eli vuonna 1916 kirjoitettu komediallinen teksti ei ole kiukkuista Kekkosta, vaikka tekstissä uhkaillaan Siperialla.

Repliikeissä huokuu Kekkosen tuttu sananparsien käyttö, voisi olla melkein eräänlaisesta uudenvuoden puheesta:

"Ja olisi suotavaa, että kaikki laiskat talonpojat ja varsinkin ne, jotka päällepäätteeksi ovat juoppoja, lähetettäisiin kerrassaan pois Siperiaan pakkotyöhön kahdeksi vuodeksi ja sitten päästettäisiin kotiinsa kokeeksi."

Hui!

2 kommenttia:

 1. Valtionko kustannuksella tämä kahden vuoden virkistysmatka tehtäisiin.

  Siperiahan on kuuluisa siitä että siellä ei vodka virtaa.

  - Otatteko tämän pienoisnäytelmän esityslistoille? Hyvä paikka voisi olla purkamisuhan alla olevan Jokelan baaritiskin takaa ?-(

  Sitäpaitsi junaliput Sipirjaan ovat tuhottoman kalliitakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy vähän päivittää tuota baaritiski-asiaa. Ensinnäkin näytelmää ei ole syytä siellä esittää, koska seinillä on korvat. Todisteena tästä se, kun kirjoitin blogiini Karjalan palamisesta, samana päivänä paloi Sortavalan seminaarirakennus "huolimattoman tulenkäsittelyn seurauksena". Tosin sanomalehti Karjalainen väitti palon tapahtuneen päiviä myöhemmin.

   Sortavalan kaupungin paloauton, joka on komea mutta vaikuttaa vähän yksinäiseltä, voi bongata kopiomalla tämän linkin url-kenttään:
   http://xn----8sbaai9blupdjo.xn--p1ai/city/photogallery/542/5468/#.

   Toisekseen Kekkosella on kilpaileva näytelmä "Viekää kissa ulos", siis vähän sama teema. Esityspaikka on varma, se tulee olemaan Kinahmon Honkapirtti. Hirsiseinilläkin on korvat, mutta vetoisuus on Jokelaakin tuulisempi, joten salaisuudet eivät kauaa seinien sisällä säily!

   Poista